top of page
Search

Tapping för att lindra stress


I programmet för Läklabbet ingår att alla får lära sig Trauma Tapping Technique (TTT), som är en fysisk intervention som minskar kroppens stressreaktioner på ett par minuter genom att "tappa" eller "knacka" på akupressurpunkter. Vi som har utvecklat den variant av Tapping som används i Läklabbet heter Gunilla Hamne och Ulf Sandström. Vi har över 10 års erfarenhet av att lära ut och använda TTT internationellt i över 30 länder för såväl svåra trauma som för vardaglig stress.


Tapping är en relativt ung metod, cirka 40 år, och härstammar från psykologen Roger Callahans arbete med en patient som hade svår vattenfobi, Mary. Han experimenterade med att blanda konventionell terapi med sina kunskaper i kinesiologi, en metod som bygger på muskeltestning och aktivering av akupunkturpunkter. Fallet blev världsberömt och Mary uppträdde 20 år senare i Oprah Winfreys TVshow och bekräftade att fobin aldrig återkommit. Roger Callahan döpte metoden till Thought Field Therapy, TFT (Tankefältterapi på svenska).


TFT kräver längre utbildning och förfinade kunskaper i muskeltestning, där terapeuten genom att känna av kroppens “muskelsvar” hittar vilka punkter som ska stimuleras. En ingenjör och terapeut vid namn Gary Craig som lärt sig TFT insåg att man kunde eliminera muskeltestningen genom att tappa/knacka på ett urval av de vanligaste punkterna. Detta kortade ner kraven på utbildning och blev den variant som kallas Emotional Freedom Techniques, EFT, som är den idag vanligast förekommande Tapping-metoden. Den innehåller vissa talade moment, som påminner om affirmationer.


Kring 2005 intervjuade jag (Gunilla) traumatiserade barn för Worlds Childrens Prize magasin Globen. Under samtalet med unga Adut i Sydsudan, som sett sin mamma och pappa dödas under en attack av rebeller, kände jag att jag ville göra något mer konkret för våldsöverlevare än att skriva om dem. Åter i Sverige hittade jag en utbildning i TFT. Efter den tog jag kontakt med psykologen och traumaexperten Carl Johnson som arbetat med TFT för att behandla överlevare av kriget i Kosovo. Resultaten hade publicerats som den första vetenskapliga artikeln om Tapping i The Journal of Clinical Psychology; Thought Field Therapy—Soothing the bad moments of Kosovo, October 2001.


Carl Johnson och jag möttes i Rwanda och började utveckla en förenklad version för traumatiserade människor från folkmordet 1994. Ett par år senare fick jag kontakt med Ulf Sandström och tillsammans reste vi till Rwanda för att fortsätta arbetet med det som idag är Trauma Tapping Technique, TTT. TTT är utvecklad specifikt för att kunna användas oavsett språk, utan talade interventioner, i stora grupper utan att behöva verbalisera traumatiserande upplevelser, läras ut och spridas av lekmän på en timme, ibland mindre och med så lite kostnader som möjligt, ofta gratis.


Idag har TTT nått över 300.000 människor i 30 länder genom vår organisation Peaceful Heart Network som avsändare för material, översättningar och studier. Vi håller regelbundet workshops i stressreglering och har tagit fram en app som heter Self Help For Trauma iOS och Android med en film och översättning på 27 språk, som vem som helst kan lära sig metoden ur på fem minuter. I boken Trauma Tapping Technique (Amazon #1 i fem hälsokategorier) beskriver vi våra erfarenheter. Vi belönades med 2017 med ACEP Humanitarian Award i USA för vårt humanitära arbete.


Förutom TTT lär vi ut ett tiotal andra metoder, en av de stora är Havening Techniques, utvecklat av Dr Ronald Ruden i USA ur forskning kring den neurobiologi som ligger till grund för hur trauma skapas och kan depotentieras (upplöses). Senast fick Havening uppmärksamhet när Justin Bieber gick ut offentligt med att tekniken varit avgörande för att stoppa de panikattacker artisten fått av att förföljas av Paparazzifotografer.



Du kan läsa mer om metoderna på peacefulheart.se

Boken Trauma Tapping Technique som beskriver båda har du som pdf här >>

Justin Bieber om Havening >>

Forskning om Tapping kan du läsa om här >>

Vårt projekt för webben: Self Help For Trauma >>

Färsk studie om tapping och vetenskapen >>








bottom of page